DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Karel Hirman

My máme diverzifikované dodávky, už tento rok som povedal, aktuálne zhruba tretina je ten tzv. nórsky kontrakt, tretina je zhruba skvapalnený plyn, tretina nám ešte prúdi cez územie Ukrajiny smerom na Slovensko, ale aj do niektorých iných krajín. Lenže ten ten ten prítok cez Ukrajinu sa neustále stenčuje a hovorím, že je ohrozený, teraz je mobilizácia, vyhlásil, je vyhlásená čiastočná mobilizácia.

Hirman a Kamenický o plyne - 30.11.-0001
Pravda

SPP v priebehu roka diverzifikoval dodávky plynu. Približne jedna tretina pochádza z Nórska, druhá z dovozu skvapalneného plynu, kým tretiu tretinu stále pokrývajú dodávky z Ruska. Tie k nám vzhľadom na odstávku plynovodu Nord Stream 1 prúdia cez Ukrajinu. Zároveň k nám od východných susedov prúdi aj ruský plyn, ktorý posielame do ďalších európskych krajín. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Z kontextu vyplýva, že minister hovorí o Slovenskom plynárenskom priemysle, v ktorom je Slovenská republika jediným akcionárom, ako vyplýva z obchodného registra. SPP je podľa výročných správ Úradu pre reguláciu sieťových odvetví zároveň dominantným dodávateľom plynu na Slovensku. V máji podnik uzavrel diverzifikačnú zmluvu na nákup nórskeho plynu, čím pokryl tretinu dodávok pre svojich zákazníkov. Uviedol to Ondrej Šebesta, hovorca SPP, vo vyjadrení pre Televíziu Markíza. O niekoľko dní neskôr avizoval ďalšiu diverzifikáciu aj bývalý minister hospodárstva Richard Sulík. Na tlačovej konferencii potvrdil pokrytie približne tretiny spotreby plynu zákazníkov SPP plynom z Nórska. Taktiež oznámil aj uzavretie zmluvy na dodávky skvapalneného plynu, ktorých kapacita mala rovnako pokrývať približne tretinu spotreby.

Informácie z výroku súčasného ministra potvrdzuje aj tlačová správa SPP zo začiatku septembra. Uvádza sa v nej, že podnik dokáže vďaka diverzifikačným zmluvám zabezpečiť približne dve tretiny plynu z iného ako ruského zdroja.

Pravdou je aj to, že sa zmenšili dodávky plynu z Ruska. Začiatkom augusta o tom informovala TASR. Podľa agentúry ruská spoločnosť Gazprom krátila dodávky plynu pre SPP na 40 % dohodnutého objemu. V apríli dosahovali len vo Veľkých Kapušanoch až 90 miliónov kubíkov denne, pričom začiatkom augusta už len 36 miliónov m3. V Lanžhote zasa klesli z 33 miliónov na polovicu. Koncom augusta potom Gazprom odstavil plynovod Nord Stream 1. Podľa analýzy ekonomického Think tanku Bruegel posielalo Rusko v prvej polovici septembra cez Ukrajinu do Európy približne 38 miliónov kubíkov plynu denne. Agentúra Reuters zase 12. septembra v podobnom duchu uviedla, že ruský plyn prúdil do Európy stabilne. Zároveň doplnila, že kapacitu na takmer 37 miliónov kubíkov plynu malo Rusko v daný deň rezervovanú v smere na Slovensko.

Vplyv na energetickú bezpečnosť malo však aj vyhlásenie čiastočnej mobilizácie, ktoré vyvolalo obavy z obmedzenia dodávok ropy a plynu z Ruska. Veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh sa následkom vyhlásenia čiastočnej výrazne zvýšila. Rozhodnutie Vladimira Putina zvýšilo medzi investormi obavy z vývoja na globálnych energetických trhoch a predpokladá sa, že vytvorí nové riziká pre finančný aj energetický systém.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.10.2022
success
error