DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ladislav Kamenický

SMER-SD

Tá nervozita už sa prejavuje aj tým, že tým, že tá nedôvera vo vládu je taká veľká, skoro 85 %.

Hirman a Kamenický o plyne - 30.11.-0001
Pravda

Kamenický svojím vyjadrením odkazuje na pravidelné prieskumy verejnej mienky, zaoberajúce sa mierou dôvery v jednotlivých politikov, resp. vládnu koalíciu. Z výroku nie je úplne jasné, o presne ktorom prieskume Kamenický pri hodnotení nedôveryhodnosti vlády hovorí. Keďže ale viacero prieskumov naznačuje, že nedôvera vo vládu sa pohybuje okolo 80 %, výrok hodnotíme ako ešte pravdivý. 

Z prieskumu verejnej mienky Eurobarometer, ktorý prebehol v júni a júli 2022, vyplýva, že vláde skôr nedôveruje 80 % občanov (.pdf, s. 2).

Dôverou v inštitúcie sa zaoberá aj séria výskumov „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý iniciuje Slovenská akadémia vied. Podľa posledného zverejneného prieskumu z apríla 2022, dosiahla dôvera občanov, že vláda robí to, čo je prospešné pre spoločnosť, len 13 %.

Prieskum agentúry Focus z apríla 2022 meral dôveru občanov v jednotlivých členov vlády. V ňom najväčšiu dôveru dosiahol premiér Eduard Heger, ktorému dôveruje 33 % opýtaných. Naopak, najhoršie v prieskume obstál minister financií Igor Matovič, ktorému nedôveruje až 88 % respondentov. 

Dátum zverejnenia analýzy: 04.10.2022
success
error