DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Karel Hirman

My máme zafixovanú cenu silovej elektriky na trojnásobne nižšej úrovni ako ju teraz zafixovala Česká republika. Samozrejme, to je silová. Konečný účet je spojený s distribučnými a ďalšími poplatkami.

Hirman a Kamenický o plyne - 30.11.-0001
Nepravda

Slovensko aj Česká republika sa v reakcii na stúpajúce ceny energií rozhodli pristúpiť k zastropovaniu cien silovej elektriny. Zatiaľčo české riešenie je už schválené zákonom, slovenské memorandum je potrebné ešte legislatívne dotiahnuť. Pravdou však je, že Slovensko má zastropovanú nižšiu cenu, a to dokonca štvornásobne a nie trojnásobne ako to hovorí minister Hirman. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Koncová cenu elektriny pre domácnosti tvorí sedem rôznych položiek a silová elektrina, teda samotná komodita, je len jednou z nich. Tými ďalšími sú náklady na distribúciu, tarifa za prevádzkovanie systému (TPS), straty z distribúcie, náklady dodávky, tarifa za systémové služby (TSS), prenos elektriny a daň z pridanej hodnoty (DPH).  

Česká republika 12. septembra 2022 zastropovala cenu elektrickej energie pre domácnosti a živnostníkov, pričom schválená bola maximálna cena silovej elektriny vo výške 6 000 CZK (cca 243 eur) za megawatthodinu. Slovensko k podobnému kroku pristúpilo už skôr keď vo februári 2022 vznikla iniciatíva ministerstva hospodárstva a ministerstva financií, ktorá priniesla memorandum s garantovanou cenou silovej elektriny vo výške 61,21 eur za megawatthodinu pre domácnosti do roku 2024. Memorandum však ešte nebolo schválené Európskou úniou a taktiež nie je známy právne-záväzný spôsob sprístupnenia elektriny dodávateľom.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.10.2022
success
error