DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ladislav Kamenický

SMER-SD

Zlyháva celkovo európsky trh, priznala to aj vlastne predsedníčka Európskej komisie. Vidíme tie špekulácie, ktoré tu prebiehajú na trhoch s plynom s rôznymi tými povolenkami na CO2 a pod.

Hirman a Kamenický o plyne - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Poslanec Kamenický podľa všetkého naráža na prejav predsedníčky EK Von der Leyenovej o stave Únie zo 14. septembra 2022. V ňom predsedníčka predstavila “rozsiahlu a komplexnú reformu” trhu s elektrickou energiou, a to z dôvodu rozhodujúceho vplyvu plynu na ceny elektriny na trhu - tzv “merit order” mechanizmus. Ide teda o tzv. oddelenie ceny plynu od ceny elektriny.

Zároveň však poslanec Kamenický hovoril aj o narastajúcich cenách emisných povoleniek, ktoré sa v posledných dňoch po prvýkrát vyšplhali na cenu 99 EUR za tonu CO2. Dalo by sa to hodnotiť aj ako miešanie hrušiek s jablkami, pretože ceny povoleniek sú vo všeobecnosti ovplyvňované najmä faktormi na strane dopytu (ako je hospodárska aktivita a zmena paliva) a verejnými politikami. A tu sa dostávame k podstate problému, ktorým je Ruská Federácia, ktorá stojí za súčasným výpadkom dodávok energií (ktoré sú zmluvne viazané), čo núti štáty EÚ k opätovnému otvoreniu prevádzky uhoľných elektrární. Navyše, cena emisných povoleniek sa v koncovej cene energie premietne len minimálne. 

Trh s emisnými povolenkami teda nekolabuje, ako tvrdí poslanec Kamenický. Ide o prirodzenú reakciu cien na energetické šoky a zvýšený dopyt po vysokoemisných zdrojoch, ktoré tu cenu logicky zvyšujú. Preto hodnotíme tento výrok ako zavádzajúci.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.10.2022
success
error