DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Karel Hirman

Prepáčte, ale takto. Podiel závisí, platy vtedy boli nižšie, ten podiel je rovnaký, tzn. matematika sedí. Ten podiel sa vypracoval za uplynulých 10 - 15 rokov vlád, ja len si dovolím podotknúť, že to boli iné vlády. Tie dáta, aj čo vy spomínate, nie sú za posledný rok nie sú za predchádzajúci rok, ale za predošlé, takže sa bavme korektne, že v takejto situácii naše domácnosti sú za posledných 10 - 15 rokov.

Hirman a Kamenický o plyne - 30.11.-0001
Pravda

Minister hospodárstva Hirman v tomto výroku reaguje na tvrdenie poslanca Kamenického, ktorý hovorí, že „Slovenská republika má najvyšší podiel energií vôbec na výdavkoch jednotlivých domácnosti.“

Infografika z roku 2019 ukazuje, že podiel nevyhnutných výdavkov sa v rozpočtoch slovenských domácností medzi rokmi 2005 až 2017 výrazne nemenil a posledné údaje z nej hovoria, že priemerná slovenská domácnosť dala na bývanie, vodu a energie 23,7 % svojich príjmov. 

Podľa analýzy, ktorú v auguste 2022 spracovala spoločnosť WOOD & Company „náklady na bývanie a energie tvoria v priemere vyše štvrtinu z celkových spotrebných výdavkov slovenských domácností. Elektrina, plyn a teplo tvoria z celkových nákladov domácností takmer desať percent.“

Porovnanie Eurostatu za posledné roky ukazuje, že Slovensko má skutočne najvyšší podiel nákladov na energie spomedzi EÚ. Najnovšie údaje sú dostupné za rok 2020, kedy bol podiel na úrovni 9,1 % pričom priemer EÚ bol 4,3 %. Za rok 2019 to bol 8,5% podiel Slovenska a priemer EÚ 4,1 %.

Prvú priečku si v európskom porovnaní Slovensko drží dlhodobo a to aj za vlád Smeru. Podiel energií na celkových výdavkoch domácností sa pohybuje okolo 10 %, zatiaľ čo priemer všetkých krajín EÚ osciluje medzi 4 - 5 %. Výrok tak hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.10.2022
success
error