DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Karel Hirman

Ja vám možno teraz odhalím trošku malé obchodné tajomstvo. Aktuálne je ruský potrubný plyn k nám dodávaný drahší ako je nákup trhu na spotových trhoch alebo na LNG. Jednoducho to je a mnohokrát to bolo v minulosti. To je obrovský mýtus o lacnom ruskom plyne, ktorý jednoducho nie veľmi sedí, jemne diplomaticky povedané. 

Hirman a Kamenický o plyne - 30.11.-0001
Neoveriteľné

Ceny plynu z rôznych zdrojov sú na sebe často závislé a navzájom sa ovplyvňujú. Vzhľadom na konkrétne okolnosti môže byť komodita z jedného zdroja dodávaná dočasne lacnejšie. Tak to býva aj v prípade ruského plynu a LNG. Presnú cenu dodaného plynu na Slovensko však nie je možné porovnať pretože detaily kontraktov na dodávky plynu nie sú z verejných zdrojov dostupné. Tento výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný. 

Na skutočnosť, že ceny potrubného ruského plynu nie sú vždy najlacnejšou alternatívou poukazuje aj projekt Dáta bez pátosu vo svojej analýze. Konštatujú, že spotové ceny skvapalneného zemného plynu (LNG) sú na trhu často nižšie v porovnaní s ruským potrubným plynom a bolo tomu tak aj po väčšinu predchádzajúceho roku.

To sa potvrdilo aj v prípade Bulharska, ktoré v apríli tohto roku odstavil ruský Gazprom od dodávok plynu v reakcii na to, že Sofia odmietala za plyn platiť v rubľoch. Následne Bulharsko uzavrelo dohodu s USA o dodávkach LNG, a to za nižšiu cenu, ako za plyn dodávaný z Ruska.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.10.2022
success
error