DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Karel Hirman

Pán Putin sám začal hovoriť január 2009, keď prvýkrát nám zavrel plyn uprostred zimy a zase leto minulého roka, keď začali preukázateľne dodávky ruského plynu bez akýchkoľvek príčin do Európy výrazne klesať. Pred zimou si Gazprom zásobníky, ktoré vlastnil na území Nemecka, Rakúska, Holandska, ale aj nejakú kapacitu na území Slovenska, ktorú mal prenajatú, nezaplnil, nieže nezaplnil, oni zostali prázdne.

Hirman a Kamenický o plyne - 30.11.-0001
Pravda

V januári 2009 Rusko skutočne zastavilo dodávky plynu do Európy, v roku 2021 ich objem výrazne znížilo a zásobníky v niektorých krajinách tak neboli dostatočne naplnené. Výrok hodnotíme ako pravdivý. 

V roku 2009 nastala plynová kríza, keď Gazprom začal obmedzovať dodávky plynu o najskôr pre Ukrajinu, potom pre viacero európskych krajín, až 7. januára 2009 prerušil dodávku úplne. K 1. januáru totiž vypršala zmluva ohľadom dodávok plynu cez Ukrajinu a na nových podmienkach sa Ukrajina s Gazpromom nevedela dohodnúť. Putin s tedajšiou premiérkou Ukrajiny Tymošenkovou sa 18.januára dohodli na nových podmienkach, Gazprom dodávku obnovil 20. januára. 

Rusko opäť obmedzilo dodávku plynu z Ruska na územie Európy v auguste 2021 a to bez udania dôvodu. V novembri 2021 sa dodávky dostali na šesťročné minimum.

Vývoj situácie viedol k nízkemu naplneniu zásobníkov Gazpromu v Európe. Konkrétne na území Rakúska a Holandska, ale aj na území Nemecka, kde jeden zo zásobníkov nebol naplnený ani na 10%. 

Vo februári 2022 boli zásobníky plynu na Slovensku naplnené na 30%.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.10.2022
success
error