DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ladislav Kamenický

SMER-SD

Len jednou vetou k tej privatizácii, o ktorej sa hovorí toľko, o tých Slovenských elektrární. Tam sa to urobilo tak, že štát má síce majoritu, ale nemá manažérsku kontrolu.

Hirman a Kamenický o plyne - 04.10.2022
Pravda

Slovenské elektrárne na svojej webstránke informujú, že tri najväčšie distribučné spoločnosti, ktorými sú Západoslovenská energetika (ZSE), Stredoslovenská energetika (SSE) a Východoslovenská energetika (VSE) sú z 51 percent kontrolované štátom, čiže štát má väčšinu.

Menšinové balíky akcií a manažérsku kontrolu však vykonávajú zahraniční akcionári - napríklad spoločnosti ako nemecký E.ON alebo československý Energetický a průmyslový holding (EPH).

Nakoľko sa v diskusií primárne rozoberá distribúcia a cena elektriny pre domácnosti a podniky, poslanec Kamenický uvádza korektné údaje. Tento výrok hodnotíme ako pravdivý.

Dodávame však, že zloženie akcionárov spoločnosti Slovenské elektrárne a.s. je rozdielne. Slovenská republika prostredníctvom Ministerstva hospodárstva vlastní 34 % akcií. Súkromná spoločnosť Slovak Power Holding BV vlastní zvyšných 66 % akcií, v rámci ktorých 50 % vlastní spoločnosť Energetický a průmyslový holding, a.s. a 50 % vlastní skupina Enel.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.10.2022
success
error