DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ladislav Kamenický

SMER-SD

Čo sa týka európskeho riešenia, ja som tu za to, aby sa to európske riešenie, nečakalo na európske riešenie, lebo väčšina krajín už urobila, keď si zoberiete tak okolo 350 miliárd sa už vydalo na rôzne pomoci firmám, domácnostiam v celej Európe. Slovenská republika neurobila nič. Ja viem, že tam máte, no máte tam v podstate, máte tam tie vaše vlastne tie programy pre malých a stredných podnikateľov a toto, lenže to všetko trvá a to bude schválené možno v októbri, novembri.

Hirman a Kamenický o plyne - 04.10.2022
Nepravda

Európska komisia navrhla v septembri 2022 niekoľko riešení pre boj s energetickou krízou. Jednalo by sa o mimoriadnu intervenciu, ktorá by pomohla Európanom znížiť účty za elektrinu. Ide o výnimočné opatrenia na zníženie dopytu po elektrine a redistribúciu nadbytočných príjmov odvetvia energetiky konečným zákazníkom. Komisárka pre energetiku avizovala, že by mohlo dôjsť k oddeleniu cien elektriny a plynu, či nastaveniu stropu pre ceny plynu používaného na výrobu elektrickej energie.

Podľa New York Times vydali európske štáty viac ako 350 miliárd eur na podporu domácností, priemyslu a verejnoprospešných spoločností. 

Slovensko podpísalo Memorandum so Slovenskými elektrárňami o regulovanej cene energie, ktoré notifikuje Európska komisia. Toto opatrenie by malo po schválení ušetriť domácnostiam do roku 2024 miliardu eur. Taktiež schválilo predčasné vyplatenie trinástych dôchodkov. Portál bruegel.org ako príklad podpory zo strany štátu ďalej uvádza tzv. “protiinflačný balíček” v hodnote 1 miliardy eur.

Návrh zákona o energetike upravuje vzťah energetiky a potravinárskeho priemyslu (s. 1) a výrazne zväčšuje vplyv vlády na cenotvorbu (s. 2). 

Výrok hodnotíme ako nepravdivý vzhľadom na opatrenia, ktoré Slovensko zaviedlo v reakcii na energetickú krízu.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.10.2022
success
error