DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Ja som zachytil počas ôsmich rokoch prvýkrát alebo nie, šiestich rokov, čo som v parlamente, prvýkrát takéto vydávanie (poslanca na väzobné stíhanie, pozn.), áno prvýkrát.

B. Kollár a R. Raši v Na telo - 08.07.2022
Pravda

V roku 2012 došlo k úprave zákona a poslanci si zrušili trestnoprávnu imunitu. Na ich väzobné stíhanie je však potrebný súhlas parlamentu. Politickú stranu Sme rodina založil Boris Kollár v roku 2015 a je súčasťou parlamentu od volieb v roku 2016. Za ostatných šesť rokov, počas ktorých je Boris Kollár v parlamente, ide o jediný prípad vydávania poslanca na väzobné stíhanie, výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Dňa 4. mája 2022 poslanci NR SR hlasovali o vydanie súhlasu na vzatie do väzby poslanca Národnej rady Slovenskej republiky na žiadosť Generálnej prokuratúry. Generálna prokuratúra žiadala  väzobné stíhanie Roberta Fica na obdobie, počas výsluchu svedkov, aby zabránila prípadnému ovplyvňovaniu vo veci založenia zločineckej skupiny. Poslanci hlasovali proti návrhu, čo však nemá dopad na kontinuitu vyšetrovania.


V minulosti sa za podobné návrhy hlasovalo, ako napríklad v prípade Viliama Soboňu, ktorému bol v roku 2002 parlament odňal imunitu a súhlasil s vydaním na trestné stíhanie. Avšak, v tomto prípade platili pre poslancov NR SR pravidlá o trestnoprávnej imunite, ktoré boli v roku 2012 zrušené. Na zaklade platných pravidiel poslanci sú nepostihnuteľní len za výroky prednesené v pléne alebo orgánoch NR SR a za hlasovanie. Parlament hlasuje o vzatí poslanca do väzby a na zadržanie člena snemovne v prípade pristihnutia pri páchaní trestného činu je potrebný súhlas mandátového a imunitného výboru. Zrušením trestnoprávnej imunity pre poslancov parlamentu umožnilo odsúdenie niekoľkých verejných činiteľov ako Milan Mazurek, Marián Kotleba alebo Igor Štefanov bez hlasovania v parlamente.

Dátum zverejnenia analýzy: 08.07.2022
success
error