DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Tomáš

Hlas

Igor Matovič sľuboval, že nesiahne na sociálne opatrenia a toto bolo jedno z opatrení, na ktoré okamžite siahol, pretože ten trinásty dôchodok zmenil len na sociálnu dávku, vtedy mali starobní dôchodcovia dostať 460 EUR každý 1 na hlavu a napokon to zmenili na sociálnu dávku, ktorá sa vypláca od 50 do tristo eur, pritom tých tristo eur dostáva iba veľmi malá skupina starobných dôchodcov.

Matovič a Tomáš v Na telo - 01.07.2022
Zavádzajúce

Počas politickej kampane v relácii V politike Matovič 26. januára 2020 verejne sľúbil „voličom Smeru, voličom SNS, voličom Mostu-Híd, ale aj každému inému”, že nedovolia, aby sa rušili sociálne opatrenia. (0:38) Sľub o nerušení sociálnych opatrení zopakoval v mene novo vznikajúcej vlády aj Boris Kollár. 

Podľa pôvodnej novely zákona o sociálnom poistení, ktorú schválila vláda Petra Pellegriniho 4 dni pred parlamentnými voľbami vo februári 2020, mali „všetci starobní dôchodcovia dostávať trinásty dôchodok v sume 460 eur, čo je priemerná suma starobnej penzie.” 

Nová vláda Igora Matoviča v roku 2020 podobu 13. dôchodku upravila. Výška 13. dôchodku sa po tejto zmene pohybuje v rozmedzí 50 až 300 eur v závislosti od výšky dôchodku, ktorý daný dôchodca poberá. Na sumu 300 eur majú nárok iba dôchodcovia s dôchodkom najviac na úrovni životného minima.

Zákon o 13. dôchodku ho definuje ako štátnu sociálnu dávku.

spracovanie: pravda.sk

Výrok hodnotíme ako zavádzanie, keďže Matovič, ani Kollár nepopreli možné zmeny v sociálnych dávkach a prisľúbili iba ich nezrušenie.

Dátum zverejnenia analýzy: 01.07.2022
success
error