DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

Vy zvyknete každého, kto je stíhaný, povýšiť. Čiže ja si myslím, že teraz očakáva pána Kaňku nie je odvolávanie, ale povýšenie, lebo policajti bolo zistené, že porušujú a manipulujú trestné stíhania, tak boli povýšení.

Robert Kaliňák a Juraj Krúpa v Na telo - 24.06.2022
Nepravda

Šéf národnej lotérie Kaňka je obvinený v súvislosti s možnými daňovými podvodmi. Kaňka má blízko k Matovičovi a Hegerovi - slávil s nimi aj volebné víťazstvo. Čo sa týka jeho odvolania, minister financií aj premiér mlčia, SaS žiada jeho odchod - odstúpenie, resp. odvolanie. Nič však nenaznačuje jeho povýšeniu. Kaliňák pravdepodobne naznačuje prípad vyšetrovateľa Čurilu, ktorý bol povýšený napriek predošlým podozreniam zo spáchania trestného činu. V jeho prípade súd konštatoval nezákonnosť väzby a bolo mu priznané odškodnenie a ospravedlnilo sa mu Ministerstvo spravodlivosti. Vo veci vyšetrovania existujú pochybnosti a sú podané sťažnosti GP SR. Niektorých obvinení už boli zbavení ďalší obvinení v prípade v tej istej veci. 

O podozreniach z manipulácie vyšetrovaní citlivých káuz mala údajne hovoriť správa SIS, ktorú v NR SR v kategórii “Dôverné” (existuje vyššie už len Tajné a Prísne tajné) čítal predseda NR SR Kollár. Prípadnú manipuláciu či snahu o prekazenie vyšetrovania policajtmi, súdmi a prokurátormi vyšetruje Národná kriminálna agentúra, pričom SIS sa k nej odmieta ďalej vyjadrovať, avšak ubezpečuje o plnení si svojich zákonných úloh. Do dnes však nebolo dané jasné a jednoznačné stanovisko o údajných manipuláciách.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.06.2022
success
error