DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

Navyše nerozhodoval to generálny prokurátor (o paragrafe 363 pre Kažimíra, pozn.), ale jeho námestník a jasne popísal, kde sú tie chyby a navyše on ho neoslobodzuje. On len hovorí, že máte začať stíhať nanovo alebo nejakým spôsobom zákonne.

Robert Kaliňák a Juraj Krúpa v Na telo - 24.06.2022
Pravda

Prvý námestník Generálnej prokuratúry Jozef Kandera zrušil na základe paragrafu 363 Trestného poriadku uznesenie o vznesení obvinenia Petra Kažimíra, guvernéra Národnej banky Slovenska. Na tlačovej konferencii o tom 7. júna 2022 informovali generálny prokurátor Maroš Žilinka spolu so svojimi námestníkmi Kanderom a  Jozefom Sedlákom. Podľa Žilinku vybavoval túto vec Kandera preto, že on sám bol v tom čase práceneschopný.

Generálna prokuratúra vyčítala Úradu špeciálnej prokuratúry napríklad to, že voči Kažimírovi vypovedá len jeden svedok, František Imrecze, ae. Kandera hovoril o viacerých výhradách, napríklad nezrovnalosti v sume či v čase odovzdania úplatku. Úrad špeciálnej prokuratúry reagoval na vlastnom tlačovom brífingu nasledovne: „Z daného uznesenia jednoznačne vyplýva dôkazná situácia, ktorá postačovala na vznesenie obvinenia. Táto dôkazná situácia je v uznesení detailne vyhodnotená. Úrad špeciálnej prokuratúry zároveň konštatuje, že od vznesenia obvinenia sa dôkazná situácia proti obvinenému ešte ďalej posilnila, a to aj vykonaným znaleckým dokazovaním.“

O veci má znovu rozhodovať dozorujúci prokurátor. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.06.2022
success
error