DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

György Gyimesi

OĽaNO

Moment, poslanci SaS 5× už predložili zákon napriek vetu alebo napriek nesúhlasu koaličnej rady a koaličná zmluva nehovorí nič o tom, že samotný jediný poslanec nemôže s opozičným poslancom predkladať návrh zákona, môže to len strana.

Tomáš, Beluský, Viskupič a Gyimesi - 15.06.2022
Nepravda

Poslanci Gyimesi a Taraba  podali zákon o zákaze dúhových vlajok. O podaní návrhu zákona však zvyšní členovia OĽaNO neboli vopred informovaní. Gyimesi neskôr sám priznal, že tento návrh bol porušením koaličnej zmluvy, výrok preto hodnotíme ako nepravdivý. 

V bode č. 7 koaličnej zmluvy sa uvádza, že „Členovia Koaličnej rady sa dohodli, že návrhy/materiály legislatívnej/nelegislatívnej povahy, ktoré nespadajú do Programového vyhlásenia vlády nebude ďalej predložený NR SR bez toho, aby bol vopred prerokovaný a schválený Koaličnou radou.” (pdf.)

Koaliční poslanci NR SR  môžu podľa dohody podporiť aj návrhy opozície. Musia však byť v súlade s programovým vyhlásením vlády, ako aj hodnotami koalície. Postup musí odobriť koaličná rada. Na základe koaličnej zmluvy na predkladanie zákonov týkajúcich sa zvýšenia ochrany života koaličnými poslancami nie je potrebné schválenie koaličnou radou. Zákony majú byť ale vopred prerokované. Koaličné návrhy mimo programového vyhlásenia vlády majú byť predložené do parlamentu a vláde až po tom, ako ich prerokuje a odsúhlasí koaličná rada.

Podľa bodu č. 9 môže koaličný poslanec podať návrh s opozičným poslancom len v prípade, že takýto návrh nie je na úkor inej koaličnej strany. 

Nie je jasné, o akých zákonoch SaS v rozpore s koaličnou zmluvou poslanec Gyimesi hovorí.

Dátum zverejnenia analýzy: 14.06.2022
success
error