DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

György Gyimesi

OĽaNO

Boli (dúhové vlajky, pozn.) vyvesené viackrát, aj na vysokých školách sa vyvesovali aj na slovenských veľvyslanectvách, aj napr. na sídle ombudsmanky.

Tomáš, Beluský, Viskupič a Gyimesi - 15.06.2022
Zavádzajúce

Dúhová vlajka, globálne ustanovená ako symbol reprezentujúci solidaritu so sexuálnymi menšinami LGBT, bývala posledných pár rokov pravidelne vyvesená na budove úradu ombudsmana počas trvania každoročného Bratislavského Dúhového PRIDE pochodu

Dialo sa tak konkrétne cez funkčné obdobie ombudsmanky Márie Patakyovej (2017-2022). Vlajka bola počas trvania jej mandátu niekoľkokrát vyvesená z okna na budove sídla úradu verejného ochrancu práv na Grösslingovej 2461/35, 811 09 v Bratislave na znak podpory Dúhového pochodu PRIDE. Túto časť výroku je možné hodnotiť ako pravdivú.

Na znak solidarity bola vlajka s dúhovým motívom taktiež vyvesená v roku 2019 na budove Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave (VŠVU) priamo jej rektorkou Bohunkou Koklesovou. 

Čo sa týka budov slovenských veľvyslanectiev, je známy prípad z roku 2016, kedy budova Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Budapešti vyvesila na znak verejnej podpory budapeštianskeho PRIDE pochodu vlajky s rovnakým motívom.

V posledných dvoch vyššie uvedených prípadoch, vysokej školy a budovy slovenského veľvyslanectva, sa však podľa medializovaných informácií jednalo o prípad jednej inštitúcie v rámci svojho druhu ( inštitúcie vysokoškolského vzdelania, budovy slovenských diplomatických misií v zahraničí). 

Nie je teda na mieste vytvárať dojem o viacerých prípadoch vyvesovania dúhových vlajok v rámci jednotlivých typov inštitúcií (použitý plurál pri ‘vysokých školách’ a ‘slovenských veľvyslanectvách’). Výrok teda hodnotíme ako zavádzanie. 

Dátum zverejnenia analýzy: 14.06.2022
success
error