DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Tomáš

Hlas

…bez hlasov ĽSNS a odídencov z ĽSNS by tento balík opatrení, tzv. balík neprešiel by … Neprešiel by do skráteného legislatívneho konania.

Tomáš, Beluský, Viskupič a Gyimesi - 15.06.2022
Nepravda

Hlasy poslancov koalície a niekoľkých nezaradených postačovali na prijatie daného návrhu. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Balík protiinflačných opatrení z dielne ministerstva financií prešiel Národnou radou v skrátenom legislatívnom konaní. 

Za návrh o skrátené legislatívne konanie hlasovalo 83 zo 134 prítomných poslancov, vrátane členov ĽSNS a odídencov z tejto strany. 

Z poslaneckých klubov OĽaNO a Sme rodina za skrátené legislatívne konanie hlasovalo 47 a 17 poslancov. Za tiež hlasovali poslanci, ktorí odišli z OĽaNO a členovia strany Za Ľudí, ktorých bolo 9. Z bývalých a aktuálnych členov ĽSNS za návrh hlasovalo 10 poslancov. 

Keďže bola na schválenie tohto návrhu potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov, tj. 68, prípadný nesúhlas Kotlebovcov by na úspešnosti hlasovania nič nezmenil, keďže OĽaNO, Sme rodina, Za ĺudí a bývalí poslanci OĽaNO spolu návrh o skrátenom legislatívnom konaní podporili 73 hlasmi. 

Za samotný návrh tzv. prorodinného balíčka hlasovalo celkovo 83 zo 131 poslancov. Za hlasovalo 48 členov klubu OĽaNO a 16 členov Sme rodina, 4 bývalí členovia OĽaNO, 4 členovia Za ľudí a 11 súčasných alebo bývalých členov ĽSNS. Keďže na schválenie návrhu stačila nadpolovičná väčšina, teda 66 hlasov a neradikálne strany a nezaradení spoločne vyjadrili v prospech návrhu 72 hlasov, nebolo na schválenie zákona potrebných 11 hlasov ĽSNS.

Dátum zverejnenia analýzy: 14.06.2022
success
error