DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Tomáš

Hlas

Vznikla matovičovsko kotlebovská koalícia, prejavilo sa to už pri tom spomínanom balíku… prejavilo sa to pri voľbe šéfa Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý mal patriť opozícii, ale takto im pomohli, spolu pán Gyimesi s pánom Beluským predkladajú už aj zákon.

Tomáš, Beluský, Viskupič a Gyimesi - 15.06.2022
Nepravda

Za prorodinný alebo protiinflačný balík hlasovali aj poslanci strany ĽSNS, pri voľbe šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) by však stačilo aj 66 hlasov poslancov koalície (pri celkovo 130 prítomných poslancov), výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Erik Tomáš naráža na návrh zákona k protiinflačnej pomoci, za ktorým stál Igor Matovič. Podľa denníka Pravda pripúšťa sám Martin Beluský, niekdajší poslanec za stranu Kotlebovci – ĽSNS, že hlasy bývalých kotlebovcov okolo Beluského a Tarabu dopomohli k tomu, že sa návrh vôbec dostal na rokovanie parlamentu.

Beluský a Gyimesi (poslanec za OĽANO) spolu predložili návrh zákona, ktorý novelizuje zákon NR SR č. 63/1993 Z. z. o štátnych symboloch Slovenskej republiky a ich používaní. Zmena predstavuje sa zakazuje vyvesenie dúhových vlajok či iných symbolov „propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie“.

OĽANO a strana ĽSNS neboli zmluvnými stranami v žiadnej spoločnej koaličnej zmluve, preto o faktickej koalícii hovoriť nemožno.

Bývalý predseda NKÚ Karol Mitrík v rozhovore pre TASR uviedol, že postup pri nominácii kandidáta na post predsedu NKÚ je len nepísanou tradíciou a nemá vecné opodstatnenie. Mitrík bol vtedy do voľby na post predsedu NKÚ navrhnutý nezaradeným poslancom, Pavlom Frešom. Predseda vtedajšej jednofarebnej vlády, Robert Fico uložil opozícii podmienku, aby sa v nominácii na post predsedu NKÚ zhodla na jednom kandidátovi.

V konečnom dôsledku sa poslanci za KDH, OĽaNO, SaS, Most-Híd a časť odídencov z SDKÚ dohodli na nominácii prokurátora Maroša Žilinku na tento post. Vtedy si Smer-SD však nevybral Žilinku, ktorého spoločne nominovala opozícia, ale práve bývalého riaditeľa SIS Mitríka, ktorého nominoval nezaradený poslanec Pavol Frešo.

Čo sa týka hlasovaní o návrhu na post predsedu NKÚ, bol zvolený vo voľbe 75 poslancami NR SR. Prítomných bolo 130 poslancov, čiže na jeho zvolenie postačovalo 66 poslaneckých hlasov, teda nadpolovičnej väčšiny z prítomných. Za Andrassyho, dovtedajšieho podpredsedu úradu hlasovali predovšetkým poslanci za OĽANO a hnutie Sme rodina a „odídenci“ z ĽSNS okolo Beluského. Bez hlasov tejto skupiny nezaradených poslancov by Andrassy získal celkovo práve 66 hlasov, čo by stále postačovalo na jeho zvolenie do úradu.

Výrok preto hodnotíme ako nepravdu.

Dátum zverejnenia analýzy: 14.06.2022
success
error