DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

György Gyimesi

OĽaNO

Maďari 100 % svojej produkcie budú dodávať na ich vlastný trh, tzn, že v Maďarsku bude naďalej benzín a nafta stáť euro 30, u nás to bude nad 2 eurá ako tvrdia experti.

Tomáš, Beluský, Viskupič a Gyimesi - 15.06.2022
Neoveriteľné

Nevieme z nezávislých zdrojov overiť tvrdenie o tom, koľko produkcie MOL smeruje či bude smerovať na maďarský domáci trh.

Maďarsko od novembra 2021 stanovilo hornú hranicu ceny pohonných hmôt. Horná hranica ceny benzínu a nafty v Maďarsku bola stanovená na 480 forintov (1,33 eura) za liter. Regulácie pohonných palív mali platiť do polovice mája 2022, no vláda ich opätovne predĺžila a platiť by mali až do júla 2022. 

Ako informoval denník HN: „Priemerná cena litra benzínu Natural 95 na čerpacích staniciach na Slovensku minulý týždeň znovu stúpla a dosiahla rekordných 1,852 eura.” Nafta po predchádzajúcom zlacnení stúpla opäť na cenu 1,778 eur/liter. 

Ešte v marci 2022 analytici predpokladali,, že ceny pohonných palív priebehu prvého polroka vystúpia nad 1,80 eur za liter a ceny nafty sa vyšplhajú na 1,7 eura za liter. Predpovede sa ale môžu zhoršiť. Experti sa tiež vyjadrili, že nie je nereálne, aby sa cena benzínu vyšplhala až na dve eurá za liter. 

Po embargu na Rusko sa analytici obávali ďalšieho zvýšenia ceny palív, ako však uviedol analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak: V najbližšom týždni ešte pohonné hmoty mierne zdražejú o približne 2 centy, keďže sa zvyšujú veľkoobchodné ceny v celej Európe. Ďalší vývoj bude závisieť na cene ropy. Našťastie ropa tento týždeň mierne zlacňuje, takže i rast cien palív sa postupne zastaví. Hranica 2 eur je zatiaľ v nedohľadne," konštatoval Tomčiak s tým, že aby sa pohonné hmoty dostali nad hranicu dvoch eur, musela by cena ropy stúpnuť na 135 eur za barel.

V prípade, že Slovnaft bude naďalej dovážať ropu z Ruska, avšak nebude ju mať kam exportovať, môže dodávať viac ropy na domáci trh, čo podľa analytika Karla Hirmana môže viesť k nižším cenám ropy.

“Ak Slovnaft nebude schopný exportovať viac svojich produktov, bude ich viac pre slovenský trh, čo môže znížiť ceny na PHM,” povedal Hirman pre denník Pravda.

Dátum zverejnenia analýzy: 14.06.2022
success
error