DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Matúš Šutaj Eštok

Hlas

Veď my sme hovorili o tom, aby sa znížila DPH na energie na 5 %, aby bola nulová DPH na základné potraviny, aby bola nulová DPH na potraviny predávané z dvora. My sme prišli s tým návrhom, aby sa znížila spotrebná daň o 20 centov. My sme v decembri hovorili, že keď sme vyplatili tristo miliónov eur očkovaných dôchodcom, tak vyplaťme dvesto miliónov zvyšných aj tým ostatným dôchodcom.

Bittó Cigániková a Šutaj Eštok v Na telo - 09.06.2022
Pravda

Všetky návrhy opatrení, ktoré vymenoval poslanec Šutaj Eštok strana Hlas-SD skutočne predstavila. Preto hodnotíme jeho výrok ako pravdivý.

22. októbra 2021 parlament odmietol návrh poslancov strany Hlas, ktorým by sa DPH na služby spojené s elektrickou energiou, plynom, parou a teplou vodou znížila na 5 % a to dočasne do konca roka 2021.

V marci 2022 navrhla strana Hlas, aby sa DPH na potraviny z dvora znížila na nulu a celková sadzba dane na potraviny na 5 % z pôvodných 10 %.

Jedným z ďalších návrhov bolo aj dočasné zníženie spotrebnej dane na benzín a naftu o 20 centov. Toto opatrenie mierilo na zmiernenie zvyšujúcich sa cien pohonných hmôt.

V decembri 2021 prišla strana s návrhom na vyplatenie 200 miliónov eur medzi všetkých dôchodcov na Slovensku. 

Dátum zverejnenia analýzy: 09.06.2022
success
error