DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Matúš Šutaj Eštok

Hlas

Nepamätám si na to, aby sme mali možnosť si vypočuť nahrávky alebo si ich prečítať o tom, ako tí elitní vyšetrovatelia hovoria o tom, že ženu treba kopnúť do rozkroku.

Bittó Cigániková a Šutaj Eštok v Na telo - 09.06.2022
Pravda

Výrok sa týka prepisu legálne získaných odposluchov vyšetrovateľov NAKA. Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Milana Sabotu, Štefana Mašina a ďalších. V roku 2021 ich policajná inšpekcia obvinila zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Súd ich následne vzal do väzby. Spolu s nimi bol obvinený aj bývalý šéf policajnej inšpekcie Peter Scholtz.

Veľká časť prepisu sa sústredí na dohadovanie vyšetrovateľov, ako postupovať proti vyšetrovateľke Úradu inšpekčnej služby Diane Santusovej. Vyšetrovatelia mali pripravovať nepodložené stíhanie ďalších ľudí z inšpekcie a SIS. 

Údajným motívom vyšetrovateľov mala byť snaha kryť vlastnú trestnú činnosť. 

V prepise sa vyskytuje množstvo vulgarizmov a vyšetrovatelia hovoria o násilných metódach, ktorými chceli získať informácie o svojej kolegyni Santusovej. Výrok Šutaja Eštoka sa vzťahuje na pasáž, kde sa hovorí: „Že ju (mjr. Mgr. A.T.) ide kopnúť do p*če. Hneď ako to pôjde, že ju ide odstaviť od roboty“ (.pdf, S. 68). Výrok preto hodnotíme ako pravdivý. 

Dátum zverejnenia analýzy: 09.06.2022
success
error