DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Hlas povedal veľmi jasne, dali sme aj pozmeňujúci návrh už do parlamentu a odovzdali sme ho aj tomu pánovi na obrazovke Igorovi Matovičovi v piatok oficiálne, aby sme mali istotu, že ho vidí, kde žiadame do tohto balíka zakomponovať jednorazovú pomoc tých 100 EUR, aj keď to je podľa mňa smiešna pomoc, tak, aby sa týkala aj 1 600 000 pracujúcich ľudí a zároveň, aby pre 1 400 000 poberateľov dôchodkov na Slovensku našich seniorov bola garantovaná v zákone istota, že ten trinásty akože dôchodok, čo im teraz chcú vyplatiť v júli, tzn. nič navyše, len im ho dať skôr, aby mali garanciu pred Vianocami na ďalší riadny, aby naozaj dostali niečo navyše.

Pellegrini a Kolíková v Na telo - 01.06.2022
Neoveriteľné

Erik Tomáš z Hlasu podal pozmeňujúci návrh k zákonu, ktorým vláda plánuje podporiť rodiny s deťmi 24. mája. Okrem poslancov Hlasu sú pod ním podpísaní aj poslanci za Smer. 

V pozmeňováku navrhujú vyplatiť dôchodcom v tomto roku nielen trinásty dôchodok v júli, ale aj štrnásty dôchodok v decembri. Vláda plánuje trinásty dôchodok tento rok pre stúpajúce ceny vyplatiť tento rok v júli namiesto decembra, ide však o peniaze, ktoré by dôchodcovia dostali aj bez rastúcich cien, len neskôr. Trinásty dôchodok v rôznej výške dostane približne 1,44 milióna ľudí.

Druhým opatrením v pozmeňovacom návrhu je jednorazový príspevok 100 eur pre pracujúcich, ktorých mesačný príjem nepresahuje 1686 eur. Pellegrini tvrdí, že ide o 1,6 milióna ľudí, Erik Tomáš v parlamentnej rozprave povedal, že ide z ich strany o odhad, ktorý ešte prepočítavajú s Ministerstvom práce a Ministerstvom financií, nemusí ísť teda o presné alebo konečné číslo.

Z verejne dostupných zdrojov sa nám nepodarilo overiť, či by sa navrhovaná pomoc 100 eur naozaj týkala 1,6 milióna pracujúcich. Výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný. 

Dátum zverejnenia analýzy: 01.06.2022
success
error