DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Veď my sme sami predložili aj ako Hlas do parlamentu pred pár mesiacmi zdvojnásobenie rodinných prídavkov, to je 300 miliónov eur. Váš minister, a to nie je útok na vás, pani ministerka, poslanec Cmorej, myslím zo SaS-ky, priamo v piatok Igorovi Matovičovi povedal, my v SaS-ke máme tabuľku, ktorá nám ukazuje, že ty Igor, na svoje nápady, blbosti si minul 800 miliónov na zbytočnosti a hlúposti.

Pellegrini a Kolíková v Na telo - 01.06.2022
Pravda

Návrhy o zvyšovanie rodinných prídavkov Hlas-SD ohlásil už v máji minulého roku. Návrhom zo začiatku apríla chcela strana zvýšiť finančnú pomoc pre obyvateľov o 100 až 200 € v závislosti od splnených podmienkach (ďalšie nezaopatrené dieťa). 

Podpora by sa týkala rodičov nezaopatrených detí, poberateľov príspevku na opatrovanie, príjemcov pomoci v hmotnej núdzi, poberateľov príspevku na osobnú asistenciu a iných fyzických osôb, ktoré dosiahli v zdaniteľnom príjme aspoň 1200 €. 

Celková výška takejto finančnej podpory sa v návrhu zákona nenachádza. 

Ročná výška rodičovského príspevku sa v porovnaní s rokom 2021 mohla za splnenia podmienok pre vyplatenie 200€ skutočne zvýšiť približne dvojnásobne (z 276€ na 476€ alebo až na 378€ +200€ podľa množstva nezaopatrených detí).

V duchu sporov koaličných strán sa poslanec Cmorej (SAS) vyjadril na adresu Igora Matoviča nasledovne: „Ty si jeden mizerný minister financií,“ podľa neho Matovičove osobné nápady vyšli štát na 800 miliónov eur. Ako príklad Cmorej spomenul očkovaciu lotériu.

Vzhľadom na aktivity Hlasu a vyjadrenia poslanca SAS hodnotíme výrok ako ešte pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 01.06.2022
success
error