DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Napr. tá daň na Slovnaft, keby platilo, vidíte, že hausnumera sa tu hádžu, veď to je absolútne pravda, že to sa nedá za 3 dni schváliť, keď Matovič povie, že 300 miliónov, odborníci vyrátajú, že 20 v tomto roku, možno 50 v budúcom roku, tak potom aké číslo platí?

Pellegrini a Kolíková v Na telo - 01.06.2022
Pravda

Igor Matovič predstavil návrh zákona na zdanenie príjmov z ruskej ropy. V rámci Matovičovej prezentácie návrhu boli uvedené potenciálne zisky pre štát v budúcom roku (2023) po zavedení dane a to na úrovni 280 až 290 miliónov eur. Matovič neskôr bližšie špecifikoval predpokladané výnosy z tejto dane v roku 2022 vo výške 180 miliónov. 

Analytici z Inštitútu finančnej politiky (IFP) však vo svojej správe uvádzajú, že takáto daň by mohla  prispieť do štátnej kasy v roku 2023  len sumou približne 31 miliónov eur. V prípade, že by daný zákon vstúpil do  platnosti už v júni tohto roku, zisky pre štát by od júna do konca roku 2022 predstavovali približne 73 miliónov. Keďže Slovnaft by platil aj nižšiu daň z príjmu, zisk z dane pre štát by mohol byť 58 mil. eur tento rok, 24 mil. eur ďalší. 

Rozdiel medzi Matovičovim návrhom a analýzou IFP vychádza z použitia rôznych cien ropy pri výpočte možných príjmov z dane.  Kým Matovič  ráta s tým, že rozdiel medzi cien medzi ruskou ropou Urals a medzi ropou Brent, ktorá sa považuje za referenčnú, zostane rovnaký ako dnes,  IFP pracuje s trhovými očakávaniami. Tie naznačujú, že rozdiel je momentálne na maxime a bude sa zmenšovať. 

Na základe týchto skutočností Pellegriniho výrok hodnotíme ako pravdivý. Hodnoty, ktoré Matovič pôvodne prezentoval na svojej tlačovke sa nezhodujú s tými, ktoré prezentuje IFP a nie je jasné, koľko eur nakoniec daň do štátnej kasy prinesie.

Dátum zverejnenia analýzy: 01.06.2022
success
error