DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Zuzana Čaputová

Nestraníci

Na konci toho procesu a toho príbehu, pokiaľ išlo o podozrenie vyšetrovateľov, bolo rozhodnutie súdu, ktoré hovorilo o tom, že to stíhanie nebolo dôvodné.

Zuzana Čaputová v Sobotných dialógoch - 17.05.2022
Pravda

Výrok sa týka prípadu obvinenia vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a dočasného šéfa Úradu inšpekčnej služby. Tí boli obvinení zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Po tom, čo ich okresný súd poslal do väzby, odvolací súd jeho rozhodnutie zrušil a konštatoval, že stíhanie bolo nedôvodné. Výrok Zuzany Čaputovej preto hodnotíme ako pravdivý.

Štyria vyšetrovatelia NAKA (Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Milan Sabota a Štefan Mašin) a dočasný šéf Úradu inšpekčnej služby Peter Scholz boli zadržaní 13. septembra. Obvinení boli zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich obvinili v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov.

Štvorica vyšetrovateľov a šéf inšpekcie v tom čase vyšetrovali policajtov inšpekčného tímu, ktorý viedla vyšetrovateľka Diana Santusová. Mali podozrenie, že sa snažili zmariť či zastaviť vyšetrovanie veľkých káuz vedených tímom Očistec a Fénix. Lenže skôr ako tím NAKA stihla obviniť ľudí z policajnej inšpekcie, obvinila inšpekcia  Jána Čurillu a jeho kolegov. Dôvodom bola príprava uznesenia o začatí trestného stíhania vo veci, v ktorom si vraj vymýšľali dôkazy.

Prokurátor krajskej prokuratúry Juraj Chylo pre nich žiadal väzbu, z dôvodu pokračovania v trestnej činnosti a marenia vyšetrovania. Okresný súd mu vyhovel a poslal obžalovaných vyšetrovateľov a šéfa inšpekcie do väzby. Obvinený sa následne voči rozhodnutiu súdu odvolali.

Odvolací krajský súd v Bratislave následne rozhodol o prepustení štyroch obvinených vyšetrovateľov a dočasného šéfa inšpekcie Petra Scholtza z väzby na slobodu. V rozhodnutí súd okrem neopodstatnenosti väzobného stíhania konštatuje, aj neopodstatnenosť trestného stíhania ako takého.

Napriek tomu, že súd konštatoval, že trestné stíhanie je neopodstatnené, ich obvinenie priamo zrušiť nemohol, keďže pojednával len o väzbe. Vo veci preto ešte nepadol právoplatný rozsudok.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.05.2022
success
error