DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Zuzana Čaputová

Nestraníci

Máme máj a nemáme prijaté žiadne sociálne alebo kompenzačné kroky vo vzťahu k zdražovaniu, najmä k tým najzraniteľnejším skupinám

Zuzana Čaputová v Sobotných dialógoch - 17.05.2022
Pravda

O pomoci ľuďom proti zdražovaniu koalícia stále rokuje a jeho finálna podoba nie je známa, výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Sociálna poisťovňa bude v júli tohto roka vyplácať seniorom trináste dôchodky ako kompenzáciu za infláciu. Pôjde tak o sumu od 50 do 300 EUR. Predsedníčka Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS) Valéria Pokorná povedala, že to však nebude stačiť, pretože dôchodcovia budú od leta znovu v pasci chudoby a požaduje tak vyplatenie štrnásteho dôchodku pred Vianocami. JDS tiež žiada zníženie dane z pridanej hodnoty, reguláciu cien potravín, či zvýšenie životného minima minimálne o 10 percent tak, aby kopírovalo infláciu.

Vláda zvýšila prídavok na dieťa na 100 EUR. Tento prídavok sa zvýši pre rodičov asi 1,1 milióna nezaopatrených detí. Celkovo to bude stáť 83 miliónov EUR.

Hegerova vláda začiatkom mája avizovala, že chce ešte tento rok minúť 260 miliónov EUR a budúci rok vyše miliardy EUR na opatrenia na pomoc ľuďom v súvislosti so zdražovaním. Ešte stále sa však čaká na to, ako budú peniaze využité a akú podobu tá pomoc bude mať. Výrok tak hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.05.2022
success
error