DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Zuzana Čaputová

Nestraníci

To, čo je pre mňa zaujímavé, je, že registrujem pochybnosti špičkových ekonómov na Slovensku, napr. hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska a ďalší konštatujú, že ten odhad, že by sa týmto opatrením dala zabezpečiť tá miliarda, nepovažujú za realistický. Ich odhad je okolo 100 až 200 miliónov euro a čiže ako keby zdá sa, že tento krok by nemal, nebol dostatočný na vykrytie toho veľkého nákladu alebo teda tej, tej veľkej sumy, ktorú by bolo potrebné na tak veľkorysé opatrenie.

Zuzana Čaputová v Sobotných dialógoch - 17.05.2022
Pravda

Vláda predstavila opatrenia, ktorými chce pomôcť občanom so zdražovaním. Štátnu pokladnicu by to malo v tomto roku stáť 260 miliónov eur, v tom nasledujúcom už viac ako 1 miliardu eur. Hlavný ekonóm NBS sa vyjadril, že nevie, či bude možné vykryť tieto náklady navrhovaný, zdanením vybraných firiem. Avšak riaditeľ kancelárie rozpočtovej rady ich odhadol na dvesto alebo tristo miliónov. Výrok preto hodnotíme ako ešte pravdivý.

Výdavky by sa mali podľa vlády pokryť vyšším zdanením firiem. Predstavenú pomoc ľuďom pri boji s infláciou by malo zaplatiť zvýšenie daní pre 100 mimoriadne bohatých firiem. Zvyšovanie by sa naopak nemalo dotknúť DPH ani dane z príjmu zamestnancov či živnostníkov, povedal minister financií Igor Matovič. 

V rozhovore pre Denník N sa hlavný ekonóm NBS Michal Horváth vyjadril, že zatiaľ nevie, či bude štát schopný vykryť náklady na opatrenia namierené na kompenzáciu vysokého zdražovania cien energií a potravín. Tiež uviedol, že takéto prepočty zatiaľ v NBS nerobili.

Konkrétny odhad uviedol v rozhovore Viktor Novysedlák, riaditeľ kancelárie rozpočtovej rady:

„Môj odhad je, že z dodatočného zdanenia sa nedá získať toľko peňazí, aby to vykrylo chýbajúcu miliardu. Rozprávame sa možno rádovo o dvesto, možno tristo miliónoch eur a hovoríme najmä o dodatočnom zdanení firiem v energetike, vo finančnom sektore, spomínal sa hazard, telekomunikácie.”

To či je vyššie daňové zaťaženie pre firmy prínosným riešením zisťoval aj prieskum TREND barometer, kde hlasovalo 57 osobností slovenskej ekonomiky, pričom 68,5 %  opýtaných nepovažuje zvyšovanie daní za dobrý nápad.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.05.2022
success
error