DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Nám Pellegrini odovzdal verejné financie presne podľa tohto, ako teraz hovoríte, že sme druhí najhorší, že nám vtedy odovzdal verejné financie z pohľadu dlhodobej udržateľnosti takzvaný S2 koeficient, nám odovzdal v najhoršom stave v Európskej únii.

Igor Matovič na TA3 - 11.05.2022
Neoveriteľné

Je pravdou, že na konci Pellegriniho vlády v marci 2020 bola dlhodobá udržateľnosť slovenských verejných financií jednou z najhorších v EÚ. Pre nedostatok porovnateľných dát však nevieme s istotou povedať, či bolo Slovensko v tomto čase naozaj najhoršie z krajín EÚ. Výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) dlhodobo sleduje vývoj ukazovateľa dlhodobej udržateľnosti. Vo februári 2020 (k zmene vlády došlo v marci) bol tento indikátor na úrovni 5,4% HDP, po zarátaní dopadov pandémie ho RRZ zvýšila na rekordných 6,7% HDP. Povolebná rozpočtová politika Matovičovej vlády indikátor znížila o 1,1% HDP (s.67).

Tieto údaje však nevieme porovnať so zvyškom EÚ, keďže Európska komisia meria udržateľnosť verejných financií inak ako RRZ (tzv. indikátorom S2).

V roku 2020 bolo v tomto indikátore Slovensko na druhej priečke (7,7% HDP), hneď za Luxemburskom (10,7% HDP) (s.67).  EK však nezverejňuje porovnanie krajín na základe ukazovateľa S2 na mesačnej báze, nevieme teda, na akej priečke bolo Slovensko na konci Pellegriniho vlády.

V súčasnosti Slovensko druhú najhoršiu dlhodobú udržateľnosť verejných financií z krajín EÚ. Horšie je na tom len Slovinsko.

Dátum zverejnenia analýzy: 11.05.2022
success
error