DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

To znamená, že ten Patriot systém, ktorý teraz dôjde, ten tu zostane. Áno, a kryjú nás ešte ďalšie tri systémy Patriotu, ktoré sú myslím dva nemecké a jeden holandský. Tzn., že my máme dnes zabezpečenú protivzdušnú obranu.

Robert Fico a Boris Kollár - 22.04.2022
Pravda

Systém protivzdušnej obrany Patriot nám poskytli spojenci v NATO. Aj keď je iba zapožičaný, mal by zostať na našom území, pokiaľ to bude nutné. Štyri batérie tohto systému by mali stačiť na plnohodnotné pokrytie vzdušného priestoru Slovenskej republiky. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Spojenci z NATO zapožičali Slovensku systém protivzdušnej obrany Patriot v rámci posilnenia východnej hranice, v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Tri batérie obranného systému Patriot, ktoré sú už na Slovensku, nám dočasne poskytlo Nemecko a Holandsko. V priebehu niekoľkých dní dorazí aj štvrtá batéria od američanov. Všetky batérie by mali byť postupne rozmiestnené tak, aby pokryli územie Slovenska. 

Patriot však zatiaľ nie je trvalým riešením obrany slovenského vzdušného priestoru. Mandát misie holandských a nemeckých vojakov, ktorí systémy obsluhujú, je iba polročný. V prevádzke by mali byť od polovice apríla po dobu maximálne šiestich mesiacov. To však podľa ministra Naďa neznamená, že sa zo Slovenska o pol roka stiahne. Patrioty by na Slovensku mali byť podľa dohody tak dlho, ako ich budeme potrebovať. Minister predpokladá, že Patrioty tu budú minimálne na niekoľko rokov.  

Dátum zverejnenia analýzy: 22.04.2022
success
error