DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Boris Kollár

SME RODINA

Nie, to nebude hodnota jednej miliardy, nie, to bude 2 roky, 2 roky, 2 roky nám to tu nechajú zadarmo (pozn. Patriot) a potom si budeme môcť v nejakej zostatkovej hodnote toho systému toto odkúpiť.

Robert Fico a Boris Kollár - 22.04.2022
Neoveriteľné

Systém Patriot nekupujeme, spojenci z krajín NATO Slovensku dočasne poskytli štyri batérie, ktoré tu budú minimálne 6 mesiacov. Nie je však ešte jasné, ako dlho. Rovnako je neoveriteľné, či bude možné si systém Patiot od USA odkúpiť, Ministerstvo obrany označilo túto otázku za naktuálnu.

Patriot nie je trvalým riešením obrany slovenského vzdušného priestoru. Mandát misie holandských a nemeckých vojakov, ktorí systémy obsluhujú, je polročný. V prevádzke by mali byť od polovice apríla po dobu maximálne šiestich mesiacov. To však podľa ministra Naďa neznamená, že sa zo Slovenska o pol roka stiahne. Patrioty by na Slovensku mali byť podľa dohody tak dlho, ako ich budeme potrebovať. Minister predpokladá, že Patrioty tu budú minimálne na niekoľko rokov.  

Ministerstvo obrany po zverejnení relácie a Kollárovno výroku uviedlo, že diskusia o odkúpení systému Patriot je neaktuálna: “Rezort však podľa Kovaľ Kakaščíkovej nevylučuje ďalšie diskusie o budúcnosti ochrany vzdušného priestoru SR vrátane prípadného nadobudnutia niektorého z existujúcich systémov.”

Dátum zverejnenia analýzy: 22.04.2022
success
error