DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Raši

Hlas

Keď sa tá zmluva prejednávala, ani slovko nepadlo ešte o Ukrajine, lebo my sme o tom nevedeli, aj keď minister Naď hovoril, že už od októbra o tom vedeli a napriek tomu sme sa nijako na túto krízu utečeneckú nepripravili.

Budaj a Raši v Na telo - 08.04.2022
Nepravda

Vo februári 2022 podpísalo Slovensko a USA dohodu o obrannej spolupráci. Prvé rokovania o dohode sa začali už v roku 2017, súčasná vláda na túto prácu nadviazala a svoj návrh predložila do medzirezortného pripomienkového konania v decembri 2021. Informácie o ruských vojskách na ukrajinskej hranici sú však k dispozícii od jesene 2021, nie je preto pravda, že by o Ukrajine verejnosť či poslanci nevedeli.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine sa minister obrany Naď vyjadril, že informácie o pláne Ruska zaútočiť na Ukrajinu malo Slovensko k dispozícií už v októbri 2021. Z tohto dôvodu sa zároveň mali konať bezpečnostné rady a malo ísť aj o dôvod, pre ktorý sa vláda snažila čo najskôr obrannú zmluvu schváliť. Informácie mala slovenská strana získať od amerických spravodajských služieb.

Zahraničné aj slovenské médiá od novembra 2021 informovali o stupňujúcom sa napätí na ukrajinskej hranici a o ruských vojskách, ktoré sa mobilizovali. V decembri 2021 už médiá spomínali možnosť ruskej invázie na Ukrajinu. Vojna na Ukrajine trvá od roku 2014. O situácii sa diskutovalo aj priamo v súvislosti s podpísaním obrannej dohody.

Podľa informácií uverejnených Ministerstvom zahraničných vecí Slovensko v súvislosti s krízou na Ukrajine pred začatím konfliktu pravidelne monitorovalo situáciu a udržiavialo komunikáciu so Zastupiteľským úradom SR v Kyjeve ako i s príslušnými orgánmi Štátnej pohraničnej služby. Rovnako dochádzalo k pravidelným aktualizáciám pohotovostných plánov, súčasťou mali byť aj prípravy potrebných kapacít pre možný príchod utečencov na územie Slovenska. Na základe verejne dostupných informácií však nie je možné povedať, že by vláda konala iné systematické kroky v súvislosti s prípravou na možnú utečeneckú krízu.

 

Vyjadrenie Richarda Rašiho z 4. 4. 2022:

„Výrok bol myslený tak, že my, opoziční politici, sme nemali také presné informácie, ako tajné služby a minister Naď, ktorý v TA3 povedal, že od októbra vedeli, že Rusko napadne Ukrajinu. Tento scenár sme považovali za nemožné a do poslednej chvíle, vlastne až do útoku, sme neverili, že Rusi budú schopní takejto agresie. Ak však vláda od októbra vedela, že Rusko Ukrajinu napadne, utečenecká vlna je prirodzený dôsledok vojny a mala sa na ňu pripraviť. A vláda neurobila nič, hoci mala 4 mesiace na obstaranie stanov, poľných kuchýň a potrebného vybavenie či nájdenia ľudí.”

Dátum zverejnenia analýzy: 08.04.2022
success
error