DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

Ale v každom prípade bolo zvykom, že chodievali vojaci na tieto misie NATO do pobaltských štátov, ktoré priamo susedia s Ruskou federáciou a častokrát tam boli veľmi tvrdé výmeny odkazov, dokonca my sme poskytovali takisto našich vojakov. Mali tam permanentne ochranu vzdušného priestoru, pretože sú príliš malé štáty, na to, aby mali vlastné letectvo, čo je normálne a aj v poriadku, aj sme do toho prispievali.

V politike so Šeligom a Kaliňákom - 31.03.2022
Pravda

Je pravda, že slovenskí vojaci chodia v rámci misii NATO do Pobaltia. Počas vlády Roberta Fica tam boli v roku 2017. Vtedy výcviková misia nadväzovala na posilňovanie východného krídla NATO. Išli tam v rámci výcvikovej misie krajín V4. V roku 2018, Slovensko vyslalo 150 vojakov v rámci takzvanej aliančnej predsunutej prítomnosti. 

Na hranici pobaltských štátov s Ruskom častokrát dochádza k  narušeniam vzdušného priestoru a  Rusko v regióne niekoľkrát zvyšovalo svoju aktivitu.  V roku 2014 Rusko zvýšilo svoju aktivitu v Pobaltí s odôvodnením, že reagujú na vyššiu prítomnosť NATO. NATO svoju prítomnosť v regióne zvyšovalo kvôli ruskej anexií Krymu. Rusko taktiež obvinilo NATO, že zneužíva situáciu na Ukrajine k svojmu rozmachu bližšie k ruským hraniciam. V roku 2017 sa ruské letúny priblížili pobaltským krajinám. Vtedy bol podľa litovského ministerstva obrany medzi ruskými strojmi aj bombardér Il-22 a sedem stíhačiek. 

Litva, Lotyšsko a Estónsko sú malé štáty, ktoré si zo svojich zdrojov môžu dovoliť len malú, menej vybavenú armádu. (.pdf, str.5)  Pobaltské krajiny teda nemajú svoje vlastné stíhačky, s ochranou vzdušného priestoru im pomáha NATO v rámci Baltic Air Policing. Spojenecké krajiny do Pobaltia posielajú svoje vlastné vybavenie, v ich poskytovaní sa pritom krajiny striedajú. (.pdf, str. 17).  Slovensko však zatiaľ nepatrí medzi krajiny, ktoré by tak urobili. Či sa však Slovensko podieľalo na pomoci iným spôsobom, sa nám nepodarilo dohľadať.

Dátum zverejnenia analýzy: 30.03.2022
success
error