DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Pán Korčok bol minulý rok 2× v Rusku a nikto ho neprijal, bol tam aj pán Sulík, ktorý sa akurát odfotil pri Aurore.

Naď a Danko v relácii Na hrane - 18.03.2022
Nepravda

Andrej Danko správne vyčíslil počet návštev ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka v Rusku za rok 2021. Nehovorí však pravdu v tom, že by ho nikto z predstaviteľov štátu neprijal. Jeho návštevy v Rusku nemali formu oficiálnej štátnej návštevy, preto nebolo nutné, aby ho prijímal minister zahraničných vecí Ruska. Na rokovaní v Petrohrade sa stretol s ruským ministrom vedy, ktorý je predstaviteľom ruskej vlády. Výrok hodnotíme ako nepravdivý.

V júni 2021 spolu s Richardom Sulíkom navštívili Medzinárodné ekonomické fórum (SPIEF) v Petrohrade. Súčasťou návštevy bolo aj rokovanie s predsedom riadiaceho výboru a podpredsedom predstavenstva spoločnosti Gazprom Alexejom Millerom o dodávkach plynu cez územie SR.

Počas tejto pracovnej cesty minister Korčok absolvoval stretnutie aj s ruským ministrom vedy a vysokoškolského vzdelávania Valerijom Faľkovom. Témou bola príprava zasadnutia slovensko-ruskej medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technologickú spoluprácu.

Korčokova druhá návšteva Ruska sa uskutočnila v októbri 2021 v meste Nižnij Novgorod, počas ktorej odhalil pamätnú tabuľu pri príležitosti 100. výročia narodenia Alexandra Dubčeka.

Pre doplnenie uvádzame, že v septembri 2021 sa Korčok stretol s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, ktorý ho pozval na oficiálnu návštevu Ruska. Tá sa zatiaľ neuskutočnila.

Dátum zverejnenia analýzy: 18.03.2022
success
error