DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Príkladom oplašenia nám môžu byť kroky Merkelovej. Pred 10 rokmi sa rozhodla jej vláda zatvoriť atómové elektrárne. Nemeckí priemyselníci ju upozorňovali, že takmer tretina energie je v Nemecku z jadra. Nedala si povedať, skazu dokonala a dnes Nemecko takmer atómové elektrárne zatvorilo, no nemá však ani dostatočné množstvo energie. Mimochodom Francúzi práve chcú návrat k atómovej energii, ako nedávno vyhlásil Macron.

27.01.2022
Nepravda

Jadrové elektrárne sa Nemecko rozhodlo zatvoriť po atómovej havárii vo Fukušime v roku 2011. V súčasnej dobe je v prevádzke z pôvodne sedemnástich elektrární šesť, ktoré vláda plánuje odstaviť do konca roka 2022. Alternatívou má byť elektrina z obnoviteľných zdrojov. 

Diskusia o znižovaní výroby elektriny z jadra sa v Nemecku objavila už pred Fukušimou. Podiel jadrovej energie na celkovom výstupe začal klesať už v roku 2008. V roku 2010 tvorila jadrová energia takmer štvrtinu celkovej produkcie nemeckej elektriny. Zatvorenie elektrární v 2011 znížilo túto produkciu približne o tretinu (o 7 p.b. z 23 p.b.). 

V roku 2019 sa Nemecko stalo importérom elektriny, pričom začal rásť aj import fosílnych palív. V súčasnej dobe výrazne zvýšilo dovoz elektriny z Poľska, najvýznamnejším dovozcom je Francúzsko.

Podľa Spolkového štatistického úradu (Destatis) sú hlavnými zložkami nemeckej energetiky obnoviteľné zdroje (35 %), hnedé uhlie (23 %) a jadrová energia (12 % ). 

Vo Francúzsku pochádzalo v roku 2020 viac ako 67 percent energie z atómových elektrární. Emmanuel Macron v novembri 2021 oznámil, že krajina plánuje stavať nové atómové elektrárne.

Výrok hodnotíme ako nepravdivý, keďže úplné zatvorenie atómových elektrární nespôsobí pokles celkového množstva elektriny vyrobenej v Nemecku o tretinu. Jadrová energia tvorila v roku 2010 pred haváriou v Japonsku necelú štvrtinu z celkovej produkcie nemeckej elektriny.

Dátum zverejnenia analýzy: 19.04.2024
success
error